Tematiskais raksts

Džozefs Smits

Džozefs Smits bija Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas dibinātājs un pirmais prezidents. Viņš un pieci līdzgaitnieki 1830. gada 6. aprīlī oficiāli nodibināja Baznīcu Faijetā, Ņujorkas štatā. Viņš prezidēja Baznīcā līdz 1844. gada 27. jūnijam, kad tika nogalināts. Viņa vadībā Baznīcas locekļu skaits pieauga no sešiem līdz 26 000.

19. gadsimta vidū Bostonas mērs un valstiski zināms rakstnieks un eksperts politiskos jautājumos Džosija Kvincijs rakstīja: „Kādā brīdī nākotnē var tikt uzdots jautājums: „Kurš dižens amerikānis visvairāk kā jebkurš cits cilvēks šajā kontinentā ir izdarījis, lai ietekmētu savu līdzcilvēku prātus un likteni?” Lai arī cik absurdi tas varētu dažiem cilvēkiem šķist, nav neiespējami, ka atbilde uz šo jautājumu būs — Džozefs Smits, mormoņu pravietis!”

Džozefs Smits, jaunākais, piedzima 1805. gada 23. decembrī Šeronā, Vermontas štatā, Džozefa un Lūcijas Makas Smitu ģimenē. Dzimis nabadzīgā fermera ģimenē, viņš bija piektais no 11 bērniem — deviņi no tiem izdzīvoja. Tā kā viņa ģimene nevarēja atļauties vispārējās izglītības greznību, Džozefam bija tikai trīs gadu formālā izglītība. Kopā ar saviem brāļiem un māsām viņš galvenokārt tika mācīts mājās no ģimenes Bībeles.

Džozefa draugs Pārlijs Prets rakstīja, ka Džozefs bija vairāk nekā 6 pēdas (183 cm) garš, „izskatīgs, spēcīgs un darbīgs; viņam bija gaiša sejas āda, gaiši mati, zilas acis [un] neliels sejas apmatojums”. „Dabiski priecīgā” attieksmē pret dzīvi Džozefam patika spēlēties ar bērniem vai cīnīties un piedalīties „nūjas vilkšanas” sacensībās. Kāds Pēdējo dienu svētais, kurš apmeklēja Džozefu Kērtlandē, Ohaio, rakstīja: „Viņš neizskatījās gluži tāds, kādu es biju iedomājies Dieva pravieti. Tomēr … Es atklāju, ka viņš ir draudzīgs, priecīgs, patīkams un jauks cilvēks. Viņš nevarēja nepatikt.”

Septiņu gadu vecumā Džozefs saslima ar vēdertīfu lokālās epidēmijas laikā. Lai arī pēc divām nedēļām viņš atveseļojās, Džozefa kājas kaulu skāra sāpīga infekcija. Kad mēģinājumi uzveikt infekciju neizdevās, ārsts uzstāja uz kājas amputāciju. Džozefa māte pārliecināja ārstu vēl vienu reizi veikt operāciju, un ārsts izknieba inficēto kaulu bez anestēzijas vai atbilstošām medicīnas ierīcēm. Džozefs, kurš atteicās no piesiešanas pie gultas vai liķiera dzeršanas sāpju mazināšanai, operāciju pārcieta sava tēva rokās. Lai gan viņš trīs gadus staigāja ar kruķiem un viegli piekliboja visu atlikušo mūžu, Džozefs bija izdziedināts.

1827. gada 18. janvārī Džozefs Smits apprecējās ar Emmu Heilu. Savas 17 gadu ilgās laulības laikā viņi bija vecāki 11 bērniem, no kuriem divi bija adoptēti. Džozefa un Emmas trīs pirmie bērni nomira dažas stundas pēc dzimšanas. 1831. gadā viņi adoptēja dvīņus, no kuriem viens — zēns — nomira pirms savas pirmās dzimšanas dienas. Turpmāko 12 gadu laikā Emma deva dzīvību vēl sešiem dēliem, četri no tiem izdzīvoja — jaunākais piedzima piecus mēnešus pēc Džozefa nāves.

Būdams apmulsis no satraukuma, kas bija izcēlies reliģijas dēļ Ņujorkas štatā, kur viņš dzīvoja 1820. gadā, 14 gadus vecais Džozefs izlasīja pantu Jaunajā Derībā un devās uz mežu lūgt. Džozefs pieraksta, ka viņam parādījās Dievs un Jēzus Kristus. „Es ieraudzīju gaismas stabu, spožāku par sauli, tieši virs savas galvas,” viņš rakstīja, „kas pakāpeniski nolaidās, līdz krita man pāri.” Gaismā viņš redzēja divas būtnes — viena no tām nosauca Džozefa vārdu, norādīja uz otro un teica: „Šis ir Mans mīļais Dēls. Uzklausi viņu!” Baznīcas locekļi šo pieredzi sauc par „Pirmo vīziju”. Tā uz mūžu mainīja Džozefu Smitu un kļuva par Pēdējo dienu svēto ticības doktrīnu. Tā iesāka Jēzus Kristus Baznīcas atjaunošanas darbu uz Zemes.

Iespējams, Džozefs Smits vislabāk ir zināms kā Mormona Grāmatas: vēl vienas liecības par Jēzu Kristu tulkotājs. Baznīcas locekļi tic, ka Džozefs tika vadīts uz pakalnu, netālu no Palmīras, Ņujorkas štatā, kur viņš no eņģeļa, vārdā Moronijs, saņēma senu pierakstu. Uz zelta plāksnēm iegravētais pieraksts vēstīja par tautas, kas Kristus dzīves laikā dzīvoja Amerikas kontinentā, vēsturi. Džozefs pārtulkoja šīs plāksnes aptuveni 3 mēnešu laikā, un pirmo reizi Mormona Grāmata tika publicēta Ņujorkā 1830. gadā, to publicēja E. B. Grendins.

Lai gan piedzimis fermeru ģimenē, Džozefs bija redaktors, uzņēmējs un darījumu cilvēks. Laikā, kamēr viņš vadīja augošo Baznīcu, Džozefs organizēja starptautisku misionāru programmu un nodibināja pašlaik vienu no lielākajām sieviešu organizācijām pasaulē. Viņš pārraudzīja trīs pilsētu būvniecību un vadīja divu tempļu celtniecības darbus — tajā pašā laikā nemitīgi saskaroties ar intensīvu pretestību no vietējiem grupējumiem, kas ar laiku izdzina Baznīcas locekļus no visām trīs pilsētām, kurās Džozefs apmetās.

Ņemot vērā to, ka, neskatoties uz viņu neskaitāmiem un atkārtotiem lūgumiem federālajai valdībai, svēto reliģiskās un pilsoniskās tiesības kā Amerikas pilsoņiem tika noliegtas, 1844. gada janvārī Baznīcas vadītāji izvirzīja Džozefa Smita kandidatūru ASV prezidenta amatam. Līdz maijam Navū,Ilinoisas štata, konvents bija oficiāli nominējis Džozefu. Viņa politiskā darbība balstījās uz aicinājumu valdībai iejaukties, lai aizstāvētu reliģiskās un pilsoniskās tiesības, saskaroties ar vajāšanām. Liktenīgā kārtā Džozefu un viņa brāli tā paša gada jūnijā nogalināja grupējums, tādējādi priekšlaicīgi pārtraucot Džozefa politisko darbību.

150 līdz 200 cilvēku liels grupējums 1844. gada 27. jūnijā nošāva Džozefu un viņa vecāko brāli Hairamu. Pēc labprātīgas pakļaušanās arestam, viņi bija ieslodzīti Ilinoisas cietumā, pamatojoties uz viltus apsūdzībām par sabiedriskās kārtības traucēšanu un nodevību. Džozefs bija 38 gadus vecs; Hairamam bija 44 gadi. 28. jūnijā Džozefa un Hairama ķermeņi tika sagatavoti un novietoti aptuveni 10 000 sērojošo atvadām, nākamajā dienā viņi tika slepeni apglabāti, lai izvairītos no turpmākiem grupējumu uzbrukumiem vai apgānīšanas.

Šodien ir vairāk nekā 14 miljoni Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas locekļu. Pēdējo dienu svētie godā Džozefu Smitu kā pravieti, tāpat kā viņi godā Bībeles praviešus, piem., Mozu un Jesaju.

Stila ceļveža piezīmes:Izmantojot rakstu par Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcu, lūdzu, pirmajā norādē izmantojiet Baznīcas pilno nosaukumu. Lai iegūtu vairāk informācijas par Baznīcas nosaukuma izmantošanu, ejiet uz mūsu tiešsaistes Stila ceļvedis.