Ziņu izlaidums

Katoļu arhibīskapa uzstāšanās BYU: ticība, ģimene un reliģijas brīvība

Katoļu arhibīskaps Čārlzs Dž. Čaputs no Filadelfijas arhidiecēzes uzstājās Brigama Janga universitātē, aicinot studentus palīdzēt aizsargāt ticības un reliģijas brīvību. „Mums vajadzētu pamodināt citam citu un paskatīties uz reālo situāciju pasaulē un mūsu valstī, pievēršot uzmanību gan labajam, gan sliktajam. Mums ir jāatbalsta citam citu, pastāvot par reliģijas brīvību, kura mums dota.”

Arhibīskaps Čaputs uzstājās forumā, kas notika šī gada 22. martā un tika noturēts Meriota centrā, kas atrodas BYU Provo teritorijā Jūtas štatā. Līdz ar viņu uzstājās arī elders Dalins H. Oukss no Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas Divpadsmit apustuļu kvoruma. BYU ir Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas privātā universitāte.

„Es šodien esmu šeit, jo uzskatu, ka PDS un katoļu kopienas sadraudzība ir nozīmīga,” teica arhibīskaps Čaputs. „Mums jāizturas citam pret citu kā draugiem, nevis ienaidniekiem vai svešiniekiem. Mums ir jāmācās citam no cita panākumiem un kļūdām,” viņš piebilda.

„Ir svarīgi, lai mēs cīnītos par savu pārliecību publiskajā telpā, apliecinot gan mūsu pašu, gan mūsu valsts godprātīgumu. Jebkas cits būtu gļēvulības pazīme. Tomēr mūsu dižākais uzdevums ir dzīvot pēc tā, kam ticam, attiecīgi rīkojoties: izrādot uzticību Dievam un mīlestību pret savu laulāto un bērniem, esot lojāliem pret saviem draugiem un dāsniem pret trūcīgajiem, esot godīgiem un žēlsirdīgiem attiecībās ar apkārtējiem, ticot labajam citos, esot disciplinētiem un pazemīgiem, prasot to labāko paši no sevis.”

Arhibīskaps Čaputs turpināja, sakot: „Mūsu uzdevums kā ticīgajiem, lai kādas būtu mūsu reliģiskās tradīcijas, ir apliecināt savu mīlestību pret Dievu un citam pret citu šinī vietā un laikā, ko Dievs mums ierādījis.

Neviena sabiedrība nespēs pastāvēt ilgstoši, kamēr laulība un ģimene cietīs plaša mēroga sagrāvi. Un tas ir tieši tas, kas šobrīd notiek, kamēr mēs šeit pulcējamies,” uzsvēra arhibīskaps Čaputs.

„Ticība Dievam ir ceļš uz dzīvību,” viņš teica. „Un aizgūstot rindiņu no Lūkas evaņģēlija, jāsaka, ka šīs universitātes dvēselei un katra cilvēka dvēselei, kas šodien šeit pulcējušies, vajadzētu „slavēt To Kungu”.”

Viņš mudināja mormoņu studentus iedvesmot citus, sekojot vienam no BYU neoficiālajiem moto: „Iestājies, lai mācītos, dodies uz priekšu, lai kalpotu”.

Arhibīskaps Čaputs studentiem teica: „Dārgie draugi, dodieties uz priekšu, lai kalpotu. Kalpojiet trūcīgajiem. Palīdziet nespēcīgajiem. Aizsargājiet nedzimušos bērnus. Cīnīties par savām tiesībām — mīlēt Dievu un kalpot Dievam — un par to, lai arī citi varētu darīt to pašu. Aizstāviet laulību un ģimeņu godu, lieciniet par to nozīmi un dāvājiet cerību citiem, rādot piemēru savā dzīvē.”

Šī bija arhibīskapa Čaputa otrā uzstāšanās BYU. 2015. gada 23. janvārī viņš uzstājās ar vēstījumu par reliģijas brīvību. Vēl pirms sešiem gadiem (2010. gadā) Provo universitātē uzstājās kardināls Franciss Džordžs, kurš veicināja katoļu un pēdējo dienu svēto sadraudzību. Kardināls Džordžs aizgāja mūžībā pagājušogad.

Arhibīskapa Čaputa uzstāšanās tika pārraidīta tiešajā ēterā (kanālā BYUtv.org) un to var noskatīties tiešsaistē.

Stila ceļveža piezīmes:Izmantojot rakstu par Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcu, lūdzu, pirmajā norādē izmantojiet Baznīcas pilno nosaukumu. Lai iegūtu vairāk informācijas par Baznīcas nosaukuma izmantošanu, ejiet uz mūsu tiešsaistes Stila ceļvedis.