Tematiskais raksts

Tempļa skvērs

Vēsturiskais Jūtas štata Tempļa skvērs, kas atrodas Soltleiksitijas centra sirdī, ir viens no populārākajiem tūristu galamērķiem Jūtā un Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas galvenā mītne.

Apmeklētājiem ir pieejamas bezmaksas ekskursijas 30 valodās, kuras vada dzimtajā valodā runājošas gides. Pateicoties ievērojamām pētniecības bibliotēkām, kultūras pasākumiem un vēsturiskajām ēkām, šī 35 akru (14 hektāru) lielā platība piesaista miljoniem apmeklētāju no visas pasaules. Skvēra centrālais objekts ir majestātiskais Soltleikas templis, kura celtniecībai bija nepieciešami 40 gadi. Lai gan templis nav atvērts plašākai sabiedrībai, apmeklētāji var apskatīt Soltleikas tabernaklu, kas tika uzcelts 1867. gadā. Tabernaklā ir 2900 sēdvietas, tajā notiek dažādi reliģiski un sabiedriski pasākumi, un tā ir pasaulslavenā Mormoņu Tabernakla kora galvenā mītne. Kora mēģinājumi ir pieejami sabiedrībai.

Tempļa skvērā ir divi apmeklētāju centri, kuros var iepazīt Pēdējo dienu svēto ticību, apskatot dažādas izstādes un noskatoties filmas. Ziemeļu apmeklētāju centra galvenā iezīme ir turpat vai trīsarpus metru (11 pēdu) augstā Bertela Torvaldsena Kristus statujas reprodukcija. Dienvidu apmeklētāju centrā izstādīto eksponātu starpā ir mērogots Soltleikas tempļa makets, kas sniedz ieskatu vēsturiskās ēkas iekšienē.

Tie, kas interesējas par ģenealoģisko izpēti, dodas uz Ģimenes vēstures bibliotēku, lielāko šāda veida bibliotēku pasaulē, kas atrodas Tempļa skvēra rietumpusē. Turpat atrodas arī Baznīcas vēstures muzejs, kas ar izglītojošu izstāžu un programmu palīdzību iepazīstina ar pasaules mēroga Baznīcas vēsturi. Abas šīs ēkas ir pieejamas bez maksas, un tās var apmeklēt pilnīgi visi. Tie, kam ir interese uzzināt ko vairāk par mormoņu vēsturi, var apmeklēt Baznīcas vēstures bibliotēku, kas atrodas Tempļa skvēra ziemeļaustrumos.

Uz austrumiem no Tempļa skvēra atrodas 28–stāvīgā Baznīcas biroju ēka, kas celta 1972. gadā. Šī ir augstākā ēka Soltleiksitijā, un apmeklētāji var uzbraukt augšā, lai palūkotos uz skaisto apkārtni, kas paveras no skatu laukuma. Līdzās Baznīcas biroju ēkai atrodas klasiskā stilā celtā Baznīcas administrācijas ēka, ko uzcēla 1917. gadā. Šajā ēkā izvietoti pašreizējo Baznīcas vadītāju biroji, un tā sabiedrībai ir slēgta.

Populāra apmeklētāju vieta ir simtgadīgā Džozefa Smita memoriālā ēka, bijusī Jūtas viesnīca. Šajā grandiozajā un senajā ēkā apmeklētājus gaida trīs restorāni un daudzas banketu zāles, un tajā ir ierīkoti arī Baznīcas darbinieku biroji. Apmeklētāji var noskatīties bezmaksas filmu „Džozefs Smits — Atjaunošanas pravietis”, kas vēsta par pirmo Pēdējo dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas prezidentu.

Uz ziemeļiem no Tempļa skvēra slejas Konferenču centrs ar 21 000 sēdvietām — viena no lielākajām auditorijām pasaulē. Šajā ēkā, kas tika pabeigta 2000. gadā, tiek rīkotas Baznīcas Vispārējās konferences, kas tiek noturētas divreiz gadā un pārraidītas visā pasaulē. Konferenču centrā notiek arī dažādi koncerti un uzvedumi, to skaitā populārie Mormoņu Tabernakla kora Ziemassvētku koncerti. Vēl viena populāra Tempļa skvēra svētku tradīcija ir gadskārtējā Ziemassvētku gaismiņu izstāde.

Tempļa skvēra apmeklētāji var atskatīties uz vēsturi, apmeklējot divas netālu esošas celtnes, kas tika uzbūvētas 19. gs. vidū Brigama Janga un viņa ģimenes vajadzībām. Bišu stropa mājā ir pieejamas bezmaksas ekskursijas, bet Lauvas mājas restorānā var nobaudīt mājās gatavotu ēdienu.

Ceļotāji, kas gaida lidojumu Soltleikas starptautiskajā lidostā, var iekāpt bezmaksas mikroautobusā, kas dodas uz Tempļa skvēru, un piedalīties nelielā ekskursijā.

Stila ceļveža piezīmes:Izmantojot rakstu par Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcu, lūdzu, pirmajā norādē izmantojiet Baznīcas pilno nosaukumu. Lai iegūtu vairāk informācijas par Baznīcas nosaukuma izmantošanu, ejiet uz mūsu tiešsaistes Stila ceļvedis.