Tematiskais raksts

Brigams Jangs (Brigham Young)

Brigams Jangs dažkārt tiek dēvēts par amerikāņu Mozu jeb dižo kolonizatoru. Nākdams no sākotnējo Baznīcas vadītāju vidus, viņš vadīja tūkstošiem reliģisko bēgļu pāri ASV Rietumu robežai uz iepriekš neapgūtiem apvidiem. Viņš aizveda viņus uz skarbu apvidu, kuru apūdeņoja un iekopa, izveidojot daudzas plaukstošas apmetnes. 1847. gadā, kad pirmā mormoņu pionieru grupa, veikusi 1300 jūdžu (2100 km) garu ceļu pāri lielajiem līdzenumiem, sasniedza Soltleikas ieleju, Brigams Jangs pavērās uz tolaik vēl neiekopto, izkaltušo tuksnesi un paziņoja: „Šī ir īstā vieta.”

Brigams Jangs ir dzimis 1801. gada 1. jūnijā, uzaudzis pierobežas ciemā Vermontā un ieguvis tikai 11 dienu oficiālo izglītību. Viņš bija lielisks namdaris, galdnieks, krāsotājs un stiklinieks.

Viņa pievēršanās Baznīcai nebija tūlītēja. Divus gadus nopietni studējis Mormona Grāmatu, viņš pievienojās Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcai tikai pēc tam, kad bija pārliecinājies, ka tā ir patiesa. Vēlāk viņš kļuva par Baznīcas otro prezidentu un vadīja Baznīcu 30 gadu garumā.

Brigams Jangs pārraudzīja 60 000 līdz 70 000 pionieru gājienu uz Soltleikas ieleju no Ilinoisas un citām uzturēšanās vietām, piemēram, Aijovas un Misūri, nodibināja 350–400 apmetnes Jūtas, Arizonas, Kalifornijas, Aidaho, Nevadas un Vaijomingas štatā, kā arī ieviesa zemes sadales sistēmu, kas vēlāk tika ratificēta kongresā.

Kad bija pagājušas tikai četras dienas, kopš neapdzīvotajā Soltleikas ielejā ieradās pirmā mormoņu pionieru grupa, Brigams Jangs ietrieca zemē spieķi (tajā pašā vietā, kur šobrīd atrodas Soltleikas templis) un paziņoja: „Šeit būs mūsu Dieva templis.”

1849. gadā Prezidents Jangs nodibināja Pastāvīgo emigrācijas fondu ar mērķi palīdzēt trūcīgajiem Pēdējo dienu svēto imigrantiem. Pateicoties šim fondam, uz Ameriku atceļoja aptuveni 30 000 imigrantu no Britu salām, Skandināvijas, Šveices, Vācijas un Nīderlandes — kopumā vairāk nekā trešdaļa visu Pēdējo dienu svēto imigrantu, kas šajā periodā emigrēja no Eiropas.

Brigams Jangs kļuva arī par pirmo Jūtas teritorijas gubernatoru un Jūtas teritorijas uzraugu attiecībās ar indiāņiem un darbojās šajos amatos divu termiņu garumā. Papildus tam viņš slēdza līgumus un palīdzēja izbūvēt telegrāfa un dzelzceļa līnijas, nodibināja plaša spektra rūpniecības un tirdzniecības uzņēmumus, tai skaitā Amerikas pirmo universālveikalu un Ciānas kooperatīvās tirdzniecības organizāciju, kā arī atbalstīja sieviešu balsstiesību ieviešanu.

Neskatoties uz oficiālās izglītības trūkumu, Brigams Jangs dedzīgi atbalstīja izglītošanos. Viņš nodibināja izglītības iestādes, kas mūsdienās pazīstamas kā Brigama Janga universitāte Provo, Jūtas štatā, un Jūtas universitāte Soltleiksitijā.

Brigams Jangs ir pazīstams arī ar to, ka, saskaņā ar Dieva atklāsmi, dzīvoja daudzsievībā. Viņš apņēma vismaz 20 sievas, 16 no šīm sievām dzemdēja viņam 57 bērnus. Vēlāk daudzsievība tika atcelta, un Baznīcā tā netiek turpināta nu jau vairāk nekā 100 gadus. Mūsdienās poligāmijas atbalstītājiem draud izslēgšana no Baznīcas.

Brigams Jangs saslima un nomira 1877. gada 29. augustā savās mājās Soltleiksitijā, 76 gadu vecumā.

Stila ceļveža piezīmes:Izmantojot rakstu par Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcu, lūdzu, pirmajā norādē izmantojiet Baznīcas pilno nosaukumu. Lai iegūtu vairāk informācijas par Baznīcas nosaukuma izmantošanu, ejiet uz mūsu tiešsaistes Stila ceļvedis.