Tematiskais raksts

Mormoņu Tabernakla koris

Mormoņu Tabernakla koris ir viens no senākajiem un lielākajiem koriem pasaulē. Tas ir uzstājies ASV prezidentu priekšā, pārdevis miljoniem ierakstu, ticis godalgots ar apbalvojumiem un aizkustinājis klausītājus vairākos desmitos valstu.

Koris nāk no Soltleiksitijas, Jūtas štatā, un pulcējas uz mēģinājumiem netālu no Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas galvenās mītnes.

Korī dzied 360 brīvprātīgie dziedātāji vecumā no 25 līdz 60 gadiem, un viņi visi ir Baznīcas locekļi. Kora mēģinājumi un uzstāšanās notiek katru nedēļu. Pavadījumu korim bieži spēlē Tempļa skvēra orķestris.

Mormoņu Tabernakla kora aizsākumi meklējami 19. gs. vidū. Sākumā koris bija neliels un pirmo reizi uzstājās 1847. gada 22. augusta Baznīcas konferencē, tikai 29 dienas pēc tam, kad Soltleikas ielejā uz dzīvi ieradās pirmie pionieri.

Uz rietumiem no Soltleikas tempļa atrodas vēsturiskais Mormoņu tabernakls — kora mājvieta. Mormoņu Tabernakla koris savu nosaukumu aizguvis no šīs ēkas.

Varenajā auditorijā kora pavadījums tiek spēlēts uz tabernakla ērģelēm, kam ir 11 623 stabules. Šo ērģeļu pazīšanās zīme ir ievērojamas zeltītas stabules, kas izgrebtas no apaļkoka dēlīšiem, kam izmantota Jūtas koksne. No oriģinālajām ērģelēm, kas izgatavotas 1867. gadā, arvien vēl darbojas desmit stabules.

Koris ir slavens ar savu iknedēļas svētdienu pārraidi „Mūzika un paustais vārds” (Music and the Spoken Word), kas tiek pārraidīta no Tempļa skvēra Soltleiksitijā. Šī programma ir ilgstošākā valsts mēroga pārraide Amerikā.

Amerikas Savienoto Valstu prezidents Ronalds Reigans, kurš prezidēja no 1981. līdz 1989. gadam, pēc Tabernakla kora uzstāšanās savā 1981. gada inaugurācijā nodēvēja to par „Amerikas kori”.

Laika gaitā savu koncertturneju ietvaros koris pabijis Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas, Eiropas, Āzijas un Klusā okeāna reģiona ievērojamākajās koncertzālēs.

Koris uzstājās arī 2002. gada 8.–24. februāra Soltleiksitijas ziemas olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā.

Koris ar saviem ierakstiem ir izpelnījies divus platīna un piecus zelta apbalvojumus, kā arī Grammy balvu par dziesmas „Battle Hymn of the Republic” izpildījumu. Koris ir veicis ierakstus kopā ar ievērojamākajiem orķestriem pasaulē, tai skaitā Filadelfijas orķestri, Ņujorkas Filharmonisko orķestri un Jeruzālemes Simfonisko orķestri.

Stila ceļveža piezīmes:Izmantojot rakstu par Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcu, lūdzu, pirmajā norādē izmantojiet Baznīcas pilno nosaukumu. Lai iegūtu vairāk informācijas par Baznīcas nosaukuma izmantošanu, ejiet uz mūsu tiešsaistes Stila ceļvedis.