Malaria01_230809_v1.jpeg
Ziņu izlaidums

Jēzus Kristus Baznīca palīdz nodrošināt jauno malārijas vakcīnu Āfrikas valstīs

Šo vakcīnu saņems gandrīz 40 000 bērnu

{{image_01|B}}

Vispasaules vakcīnu ietekmes konferencē, kas notika Spānijā 2023. gada 15. jūnijā, Vakcīnu alianse „Gavi” paziņoja, ka Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīca ziedos 3 miljonus ASV dolāru vēsturiskās malārijas vakcinācijas kampaņas atbalstam Āfrikā.

Ar šo Baznīcas ziedojumu tiks pastiprināti „Gavi”, UNICEF, Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un citu organizāciju saskaņotie centieni iepirkt un izplatīt jauno RTS,S malārijas vakcīnu. Pateicoties šādai Baznīcas palīdzībai un tieši šim ziedojumam, tiek lēsts, ka 39 500 Āfrikas bērnu saņems četras vakcīnas devas, kas nepieciešamas, lai izstrādātos imunitāte pret malāriju. Šīs vakcinācijas ir daļa no liela mēroga daudzgadu kampaņas, kuras mērķis ir līdz 2025. gadam vakcinēt 4,5 miljonus bērnu.

„Malārija vēl aizvien ir viena no nāvējošākajām Āfrikas slimībām, kuras dēļ katru gadu mirst tūkstošiem mazu bērnu,” stāsta Gijoms Groso, „Gavi” vadītājs, kas atbildīgs par valsts un privātā sektora iesaisti, attiecībām ar ziedotājiem un par ziedošanas kampaņām. „Pateicoties ārkārtīgi svarīgajam ziedotāju, piemēram, Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas, finansējumam, mēs varam pasargāt vairāk saslimšanas riskam pakļauto bērnu, tiklīdz kļūst pieejama vakcīna.”

Saskaņā ar „Gavi” datiem 2021. gadā Āfrikā no malārijas nomira aptuveni 475 000 bērnu, kuri jaunāki par pieciem gadiem, kas nozīmē, ka malārija ir visizplatītākais bērnu nāves cēlonis šajā kontinentā – taču vēl nesen pret malāriju nebija pieejamas nekādas vakcīnas. Malārijas vakcīnas izstrāde ilga vairāk nekā 18 gadus. PVO 2021. gada oktobrī ieteica RTS,S vakcīnu plašai izmantošanai pēc tam, kad Ganā, Kenijā un Malāvijā tika sekmīgi īstenots pilotprojekts, kura ietvaros aptuveni viens miljons bērnu saņēma šo vakcīnu. Šī ir pirmā PVO apstiprinātā vakcīna pret malāriju, citas vakcīnas vēl tiek izstrādātas.

„Šī ļoti nepieciešamā jaunā RTS,S malārijas vakcīna palīdzēs pasargāt no šīs nāvējošās slimības tūkstošiem mazu bērnu,” teica Žeralds Kosē, Baznīcas prezidējošais bīskaps. „Mēs esam pateicīgi, ka varam būt daļa no šīs vēsturiski zīmīgās iniciatīvas.”

RTS,S darbība vērsta pret „Plasmodium falciparum”, kas ir pasaulē nāvējošākais un Āfrikā visizplatītākais malārijas parazīts. RTS,S ir pirmā vakcīna, kas ieteikta malārijas profilaksei bērniem, kuri dzīvo apgabalos ar vidēju un augstu malārijas izplatību.

Kvaku Egimens-Manu, Ganas Veselības ministrs un pēdējo dienu svēto pārstāvis, pauda, ka šī malārijas vakcīna var izbeigt valstī gadiem ilgušās, šīs „šausmīgās slimības” radītās ciešanas.

Viņš piebilda: „Cilvēki no visām manas valsts kopienām ar nepacietību gaida šo vakcīnu, un tā ir ļoti pieprasīta.”

Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīca atbalsta Vakcīnu aliansi „Gavi” kopš 2011. gada. Baznīca sniedz finansiālu atbalstu nozīmīgiem vispasaules vakcinācijas sadarbības partneriem, lai viņi varētu iepirkt un piegādāt vakcīnas, veikt slimību uzraudzību, reaģēt uz slimību uzliesmojumiem, apmācīt veselības aprūpes darbiniekus un izstrādāt slimību izskaušanas un apkarošanas programmas. Šo centienu rezultātā aizvien vairāk bērnu ir vakcinēti un mazāk dzīvību tiek zaudētas malārijas, masalu, masaliņu, māšu un jaundzimušo stingumkrampju, poliomielīta, caurejas, pneimonijas, dzeltenā drudža un citu slimību dēļ.

„Vakcinācijas programmas ir ieguldījums cilvēku kapitālā,” bilst Ostins Dembijs, Sjerraleones Veselības ministrs. „Tās uzlabo sabiedrības veselību, darba ražīgumu un pagarina paredzamo dzīves ilgumu. Tās ir kā sākotnējā iemaksa turpmākai ekonomiskajai labklājībai.”

„Šie ilgi gaidītie centieni vakcinēt bērnus pret malāriju reāli izglābs dzīvības,” sacīja Kamila N. Džonsona, Palīdzības biedrības ģenerālprezidente. „Tas ir brīnišķīgs veids, kā varam palīdzēt, līdzīgi kā to darītu Glābējs.”

Jēzus Kristus Baznīcas humānā palīdzība

Sniedzot humāno palīdzību, Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīca mazina ciešanas, palielina patstāvību un dod iespēju kalpot. Baznīca seko Jēzus Kristus mācībām – pabarot izsalkušos, padzirdīt izslāpušos, dot patvērumu svešiniekiem, apģērbt kailos un palīdzēt sasirgušajiem un nomocītajiem.

Baznīca spēj sniegt humāno palīdzību, pateicoties dāsnajiem pēdējo dienu svēto sekotāju un šīs ticības atbalstītāju ziedojumiem un brīvprātīgai līdzdalībai. Lai atbalstītu labklājības veicināšanas iniciatīvas, brīvprātīgie ik gadu velta vairāk kā sešus miljonus darba stundu.

Baznīca sponsorē palīdzības un attīstības projektus vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās, kā arī sniedz palīdzību neatkarīgi no rases, reliģiskās vai valsts piederības. Atbalsts tiek sniegts, balstoties uz mūsu pamatprincipiem – personīgo atbildību, kopienas atbalstu, pašpaļāvību un ilgtspējību.

Šo malārijas vakcinācijas projektu daļēji finansē organizācija „LDS Charities Australia”.

Informācija par Vakcīnu aliansi „Gavi”

„Gavi” ir starptautiska organizācija, kas izveidota, lai bērniem, kuri dzīvo pasaules nabadzīgākajās valstīs, padarītu pieejamākas jaunas un nepietiekami izmantotas vakcīnas. „Gavi” kopš 2000. gada ir sekmējis gandrīz 1 miljarda bērnu vakcinēšanu, tādējādi novēršot vairāk nekā 16 miljonus potenciālo nāves gadījumu.

Stila ceļveža piezīmes:Izmantojot rakstu par Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcu, lūdzu, pirmajā norādē izmantojiet Baznīcas pilno nosaukumu. Lai iegūtu vairāk informācijas par Baznīcas nosaukuma izmantošanu, ejiet uz mūsu tiešsaistes Stila ceļvedis.