Ziņu izlaidums

Ļaujiet man iepazīstināt Lielbritāniju ar patieso Mormona Grāmatu

Sākotnēji publicēts laikrakstā „The Times” 2023. gada 10. jūnijā

Malcolm-Adcock2023.jpgDownload Photo

Ilgu laiku šķietami savādās priesteru, mācītāju un sludinātāju dēkas — gan komiskās, gan traģiskās — ir pildījušas izdevēju kabatas un pārpildījušas teātrus. Sera Artura Konana Doila darbs Etīde purpura toņos, kurā ir aprakstīti agrīnie Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas locekļi, kuri tolaik tika dēvēti par mormoņiem, aizsāka viņa literāro karjeru.

21. gadsimtā aizraujoša komēdija par reliģiju ir ikdienišķa parādība. Pieaugušo humors mūziklā Mormona Grāmata turpina piesaistīt cilvēku pūļus abās Atlantijas okeāna pusēs. Iestudējums par pēdējo dienu svētajiem, kuri kalpo Āfrikas misijās, ir ārkārtīgi neprecīzs. Šīs ticības īstenie misionāri pēc izrādēm stāv pie Lielbritānijas teātriem, lai kliedētu mītus par Baznīcu, kas ir tikusi ielikta noteiktos rāmjos un stereotipos.

Pēdējo dienu svēto teoloģija ir atšķirīga, un daudzi tās principi netiek mācīti tradicionālajā kristietībā. Galvenais aspekts ir pārliecība, ka pastāv atklāts Svēto Rakstu kanons. Mormona Grāmatu (grāmatas izdevumu, nevis mūziklu) Baznīcas locekļi uzskata par „vēl vienu liecību par Jēzu Kristu”, Bībeles līdzgaitnieci. Pēdējo dienu svētie to uzskata par svētu darbu, ko no metāla plāksnēm pārtulkoja Džozefs Smits, kuru viņa sekotāji uzskatīja par mūsdienu pravieti pēc tam, kad viņš apgalvoja, ka 1823. gadā tās bija atradis kalnā netālu no savām mājām Mančestrā, Ņujorkā, kurp viņu aizveda eņģelis. Pirmo reizi tā tika iespiesta angļu valodā 1830. gadā. Kristus ir Mormona Grāmatas galvenais tēls, un tās saturs ir par kristīgu dzīvi: „Mēs runājam par Kristu, mēs priecājamies par Kristu, mēs sludinām par Kristu, mēs pravietojam par Kristu.”

Vēl viens doktrināro atšķirību piemērs ir Dievības daba, ko kristiešu vadītāji ir atbalstījuši, balstoties uz 4. gadsimtā pieņemto Nīkajas ticības apliecību. Kamēr tradicionālajā kristietībā ir pārliecība par burtisku Trīsvienību, pēdējo dienu svēto doktrīna vēsta, ka Dievs, Viņa Dēls Jēzus Kristus un Svētais Gars ir atsevišķas un atšķirīgas dievišķas būtnes, kurām ir viens mērķis.

Kā tad ar poligāmiju? Patiesībā Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas vadība 1890. gadā paziņoja par šīs prakses izbeigšanu. Vai tā nav amerikāņu reliģija? Nē, lielākā daļa no vairāk nekā 17 miljoniem Baznīcas locekļu visā pasaulē dzīvo ārpus ASV. Un pārsteidzošs ir fakts, ka Baznīcas senākais dievnams pasaulē atrodas Anglijas laukos, netālu no Pendokas, Vorčesteršīras reģionā. Tās misionāri pirmo reizi ieradās Apvienotajā Karalistē 1837. gadā; 191 000 mūsdienu Baznīcas locekļu Lielbritānijā un Īrijā norāda, ka pēdējo dienu svētie šeit veidoja draudzes jau Viktorijas laikmetā, pat pirms tās tika izveidotas Soltleiksitijā, Jūtas štatā. Liels skaits agrīno ticībai pievērsto devās uz ASV, un Baznīcas britu pionieri bija galvenie imigranti, kuri palīdzēja vietējiem iedzīvotājiem uzcelt šo tuksnešaino pilsētu.

Pārlecot uz 2023. gadu, mēs redzam, ka pēdējo dienu svētie ir britu starpkonfesionālās kopienas locekļi. Tagad vairāk nekā jebkad agrāk ir jāciena un jāpieņem bagātīgā reliģiju dažādība. 19. gadsimtā Misūri štata gubernators Lilbērns Bogss pavēlēja mormoņus izraidīt no štata vai, ja nepieciešams, „iznīcināt”. Mūsdienās šīs ticības pārstāvji iestājas par visu cilvēku reliģijas jeb ticības brīvību (FoRB).

Visā pasaulē pieaug reliģiskais naids. Kristiešu aizstāvju grupa Open Doors lēš, ka savas ticības dēļ pēdējā gada laikā ir nogalināti 5898 kristieši, salīdzinājumā ar pērnā gada 4761 kristieti. Antisemītismam, islamofobijai, pret kristiešiem vērstiem uzbrukumiem vai jebkuras citas grupas viktimizācijai. Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīca ir ieinteresētā puse daudzās globālās struktūrās, kas atbalsta ticības brīvību, tostarp Apvienotās Karalistes FoRB forumā un visu partiju parlamentārajā grupā starptautiskās reliģijas vai ticības brīvības jautājumos.

Pēdējo dienu svētie ir vienisprātis, ka mums ir jāraugās tālāk par teoloģiskajām atšķirībām, lai kalpotu cilvēcei. Baznīca sadarbojas ar dažādām humānās palīdzības aģentūrām. Pagājušajā gadā tā iztērēja 820 miljonus mārciņu, lai sniegtu atbalstu trūcīgām personām visā pasaulē. Mēs atstājam ietekmi uz arvien vairāk sašķelto pasauli. Stāvēšana plecu pie pleca ar citiem visu ticību un uzskatu pārstāvjiem ir mūsu kopīgās cilvēcības un mūsu pašu kristietības izpausme.

Stila ceļveža piezīmes:Izmantojot rakstu par Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcu, lūdzu, pirmajā norādē izmantojiet Baznīcas pilno nosaukumu. Lai iegūtu vairāk informācijas par Baznīcas nosaukuma izmantošanu, ejiet uz mūsu tiešsaistes Stila ceļvedis.